Afvallen door hardlopen tips en voorbeeldschema

Wil je afvallen door hardlopen? Door te hardlopen verbrand je calorieën, wat kan helpen om af te vallen als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat afvallen niet alleen afhangt van het hardlopen, maar ook van een gezonde en gebalanceerde voeding en voldoende rust. Als je wilt afvallen met hardlopen, is het aanbevolen om regelmatig te hardlopen en een gezonde levensstijl te behouden. Zoek professioneel advies als je hulp nodig hebt bij het opstellen van een plan dat bij jouw specifieke behoeften en doelen past.

Wil je meer lezen over hoeveel je moet bewegen per dag? Lees dan alles over bewegen op Voedingscentrum

Inhoudsopgave

Voordelen van afvallen door hardlopen


Wat zijn voordelen van afvallen door hardlopen? Hier zijn de 5 belangrijkste voordelen:

 1. Gewichtsverlies: hardlopen kan helpen om calorieën te verbranden en daardoor kan het bijdragen aan gewichtsverlies.
 2. Verbeterde conditie: hardlopen kan de cardiovasculaire conditie verbeteren en de longcapaciteit vergroten.
 3. Verbeterde stemming: hardlopen kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.
 4. Vermindering van het risico op bepaalde aandoeningen: afvallen kan het risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, verminderen.
 5. Verbeterde slaap: hardlopen kan helpen om een betere nachtrust te krijgen.
afvallen door hardlopen

Tips voor afvallen door hardlopen


Wil je afvallen door hardlopen? Hier zijn enkele tips om af te vallen met hardlopen:

 1. Begin met een gezonde en gebalanceerde voeding: om af te vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Zorg dat je een gezonde, gebalanceerde voeding hebt met voldoende eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten.
 2. Probeer regelmatig te hardlopen: om af te vallen is het belangrijk om regelmatig te hardlopen. Probeer minstens 3 keer per week te hardlopen voor ten minste 30 minuten per keer. Als je net begint met hardlopen, kun je kortere afstanden lopen en deze geleidelijk opbouwen.
 3. Versnel je tempo: als je al wat langer hardloopt, kun je proberen je tempo op te voeren om meer calorieën te verbranden. Je kunt bijvoorbeeld intervaltraining doen, waarbij je afwisselend snel en langzaam loopt.
 4. Varieer je trainingen: probeer wat afwisseling in je  training aan te brengen door op ander terrein te gaan hardlopen of andere soorten cardio, zoals fietsen of zwemmen, in je routine op te nemen.
 5. Blijf gemotiveerd: het kan soms moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven om te hardlopen, vooral als je net begint. Zoek manieren om gemotiveerd te blijven, zoals het volgen van een hardloopschema, het lopen met een vriend of het aanmelden voor een hardloopwedstrijd.
 6. Zoek professioneel advies: als je hulp nodig hebt bij het afvallen met hardlopen, overweeg dan om professioneel advies te zoeken bij een arts, een diëtist of een gecertificeerde hardlooptrainer. Zij kunnen je helpen om een plan op te stellen dat bij jouw specifieke behoeften en doelen past.
 7. Schaf de juiste materialen aan: het is heel belangrijk om goede hardloopschoenen te gebruiken. Doe hier onderzoek naar of laat je hierin adviseren. Zo voorkom je eventuele blessures. 

Voorbeeldschema voor een beginnende hardloper


Hier is een voorbeeld van een trainingsschema voor beginnende hardlopers:

Week1234
MaandagRustdagRustdagRustdagRustdag
Dinsdag30 minuten hardlopen met wandelpauzes35 minuten hardlopen met wandelpauzes40 minuten hardlopen met wandelpauzes45 minuten hardlopen met wandelpauzes
WoensdagRustdagRustdagRustdagRustdag
Donderdag30 minuten hardlopen met wandelpauzes35 minuten hardlopen met wandelpauzes40 minuten hardlopen met wandelpauzes45 minuten hardlopen met wandelpauzes
VrijdagRustdagRustdagRustdagRustdag
Zaterdag30 minuten hardlopen met wandelpauzes35 minuten hardlopen met wandelpauzes40 minuten hardlopen met wandelpauzes45 minuten hardlopen met wandelpauzes
ZondagRustdagRustdagRustdagRustdag

Mocht je op zoek zijn naar iets meer uitdaging tijdens het afvallen of naar een snellere manier om calorieën te verbranden. Lees dan onze blog over afvallen door hardlopen en bekijk het gratis voorbeeldschema.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde artikelen